Windows 10 1703 (Creators update) – šta je novo? #WinWithWindows

Prva tri uređaja koja sam testirao (Lenovo Yoga 910, HP Envy x360 i Lenovo Yoga 510) su imali instaliran Windows 10 1607, koji je postao dostupan prošle godine. Sam operativni sistem i opcije dostupne u ovoj verziji Windows-a su manje-više poznate svima. Preostala tri uređaja koja sam testira ( Asus ZenBook UX510UX, Acer Switch Alpha 12 i HP Spectre x360) su došle sa novom verzijom Windows operativnog sistema – 1703, koji je poznat i pod kodnim imenom Creators Update.

Windows 10 1703 je treća nadogradnja Windows-a – prva je stigla u novembru 2015 (1511), dok je druga došla u avgustu prošle godine (1607).

Windows 10 Creators update donosi pregršt opcija i poboljšanja, neka od njih su na polju poboljšanja korisničkog iskustva, neka su dodatna unapređenja postojećih opcija, dok su neke opcije potpuno nove i namenje su “kreativnim osobama koje kreiraju digitalni sadržaj”. Bilo bi potrebno zaisto puno prostora za pisanje o svim tim novitetima, te ću se u ovom tekstu osvrnuti na ključna poboljšanja, koja meni kao korisniku upadaju u oči i sa kojima sam svakoga dana u dodiru…

 Na prvi pogled…

Ono što se na prvi pogled da primetiti, i što sam jednostavno morao da napišem je da je Microsoft i u ovoj verziji “štelovao” korisnički interfejs.

Na prvom mestu, unete su izmene u stavke koje su dostupne u Quick link meniju, te će vam biti potrebno malo vremena da se naviknete na novosti.

Ukoliko ste do sada, kao i većina korisnika, imali običaj da putem ovog menija otvarate Add/Remove programs applet, sada su stvari drugačije. Odabirom opcije Apps and Features otvoriće se novi prozor, koji možete videti na slici ispod – u jednom spisku ćete videti i ModernUI i klasične Windows aplikacije. Ukoliko pak želite da koristite stari applet, to možete putem opcije Programs and Features.

Pored toga, Settings u Quick link meniju više ne otvara stari (dobri?) Control panel, već vas vodi u ModernUi i novi Windows Settings centar. I za kraj, kratke priče o ovom delu, Cmd više nije podrazumevana komandna linija, već je Microsoft odlučio da to od sada bude PowerShell. 🙂

Windows 10 i 3D podrška

Sastavni deo ove verzije Windows-a je i program Paint3D, koji omogućava kreiranje raznovrsnih 3D objekata, bilo od nule, bilo importovanjem već gotovih modela. Dostupna je i online zajednica Remix3D.com, koja je zamišljena kao  online biblioteka i hub za razmenu ideja.

Microsoft Edge poboljšanja

Edge je, iz verzije u verziju, sve bolji. Ovoga puta, Microsoft je dodao opcije koje će zaista biti korišćene.

Tab preview bar – sada je moguće dobiti umanjenu sličicu svakog otvorenog taba i na taj način lakše pronaći onaj koji vam je potreban.

 

Set tabs aside – ukoliko želite da počnete od nule, a bez otvaranja novog Edge prozora, sada možete iskoristiti ovu funkciju, gde jednostavnim klikom na dugme u gornjem levom uglu ekrana “sklanjate” sve trenutno otvorene tabove i dobijata “prazan” Edge. Zatim otvarate nove tabove, koje opet na isti način možete “skloniti”

Jump list – Edge je konačno dobio jump list, tj. mogućnost da desnik klikom na ikonicu na Taskbaru ili svajpom, dobijete kontekstni meni koji vam omogućava otvaranje novog Edge prozora ili pokretanje InPrivate sesije.

Import from another browser – Eto nama i opcije bez koje je Edge bio nevidljiv za mnoge korisnike. Nemogućnost importovanja favorites-a je bukvalno osnovna stvar u browser-u i zaista mi nije jasno kako je product tim smeo da na tržište pusti browser bez ove funkcije. 🙂 No, sada je skoro sve tu. Skoro jer su Internet Explorer i Google Chrome u povlašćenom položaju – iz Firefox-a moguć samo Bookmarks import, dok se iz IE-a i Chrome-a mogu importovati sačuvane kredencijali za logovanje i browsing history. No, i ovo je dosta, Bokkmarks import iz Firefox-a radi kao sat, sve je proteklo bez problema. 🙂

Sitna (ali bitna) poboljšanja

Mini view – za sada je podrška ograničena na Skype i i Movies and TV aplikacije, ali uskoro očekujemo da i ostale aplikacije dobiju opciju da “izvučete” video iz aplikacije i smestite ga u gorni desni ugao ekrana, tako da možete da koristite druge programe, a da vam video uvek bude pred očima. Jako zgodno, kao što možete videti na slici ispod.

Night light – jako korisna opcija. Ovo se na iPhone-u zove Night shift i koristim je često. Stvar je zapravo jednostavna i aktiviranje ove opcije, smanjuje se količina plave svetlosti koju emituje ekran. Topla preporuka kada na računaru radite pre spavanja. 🙂

I za kraj…

Korisnici koji već imaju Windows 10 na svom računaru, treba samo da sačekaju i 1703 će se instalirati kada bude bio spreman za taj računar. Pohvalno je što je Microsoft u ovoj verziji konačno omogućio korisnicima da odaberu vreme kada žele da ažuriraju svoj Windows, kao što možete videti na slici.

Za one nestrpljive, moguće je je bez čekanja. Potrebno je da odete na Microsft-ov sajt za download Windows-a 10 i da pokrenete ručnu nadogradnju na 1703 ili da skinete instalacionu verziju. Ukoliko iz nekog razloga ne želite / ne možete da izvršite nadogradnju na ovo izdanje Windows-a, možete skinuti probnu verziju Windows 10 Enterprise 1703 sa TechNet-a.

 

3 thoughts on “Windows 10 1703 (Creators update) – šta je novo? #WinWithWindows

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s