HP Spectre x360 #WinWithWindows

Testiranje kvalitetnih laptopova se bliži kraju. Na test mi je stigao i šesti, poslednji uređaj u okviru Microsoft First League Serbia, HP Spectre x360.

Na samom početku da kažem da je Spektra vrhunski 2-in-1 laptop koji ćete poželeti da posedujete.

Šta ima unutra?

U elegantno dizajnirano kućište je ugrađen izuzetno kvalitetan hardver. Jedna od ključnih stvari koje razlikuje ovaj laptop u odnosu na one koje sam prethodno testirao je procesor – u Spektru je ubačen procesor Intel Core i5-7200U. Ima 8 GB RAM-a i izuzetno brzi SSD disk od 250 GB. Međutim, to što je ugrađen procesor iz srednje kategorije, ne smatram ograničavajućim faktorom. Na benchmark testovima, Spektra je ostvarila prilično dobre rezultate, a brojevi kažu da je Spektra sa Core i5 procesorom brža od nekih modela sa Core i7 procesorom, što je jako interesantno i govori u prilog tome da od presudne važnosti dobar izbor pratećih komponenti,  kao što su matična ploča, memorija i hard disk. Spektra na benchmark testovima briljira i to ćete videti u zasebnom tekstu, kao i u tekstu sa uporednim rezultatima benchmark testova.

Radi lakše preglednosti, spisak hardvera je dat u tabeli.

Naziv proizvoda HP Spectre x360
Procesor Intel® Core™ i5-7200U (2.5 GHz, 4 MB keša, 2 jezgra)
Memorija 8 GB
Grafika Intel® HD Graphics 620
SSD disk 256 GB PCIe® NVMe™ M.2 SSD
Ekran Dijagonala od 13.3″, multitouch-ekran, rezolucija 1920 x 1080
Postolje ekrana Rotacija 360°
Touchpad HP Imagepad with multi-touch gesture
Wireless Intel® 802.11ac (2×2) Wi-Fi®

Bluetooth® 4.2 Combo

Dodatni slotovi / oprema
MicroSD, MicroSDXC card reader

Accelerometer
Gyroscope
eCompass

Eksterni portovi 2 x USB-Type-C™ with Thunderbolt

1x USB 3.1 Gen 1 (Type-A)

1 headphone/microphone combo

Optički uređaj Nema
Dimenzije uređaja 33.78 cm (13.3”)

30.7 x 21.8 x 1.39 cm (Š x D x V)

Težina uređaja 1.32 kg
Baterija 3-cell, 57.8 Wh Lithium-ion polymer battery

Do 16 sati i 15 minuta autonomnog rada

Web kamera HP TrueVision FHD IR Camera with dual array digital microphone
Audio podsistem Bang & Olufsen; Quad speakers; HP Audio Boost
Operativni sistem Windows 10 Home 64-bit

 

Dizajn

Sprektra je izuzetno dopadljiva na oko. Kućište je izrađeno od aluminijuma i elegantno dizajnirano. Na prvi pogled upada u oči i prilikom korišćenja ovog lepotana među laptopovima ćete svakako biti primećeni.

 

Ekran

Izuzetno kvalitetan. Na prvi pogled se vidi da je ugrađeni multi-touch displej iz više klase. Verno prikazuje boje, slika je oštra, a touch karakteristike su više nego zadovoljavajuće. Ekran je dijagonale 13.3″ i ugrađene šarke omogućavaju jako stabilan rad u touch režimu. Ne izgledaju robusno poput onih koje su ugrađene u Yoga 910 laptop, ali su priličnog čvrste i nema poskakivanja prilikom dodira ekrana kakvo postoji na Envy x360 laptopu i njegovom 15,6″ ekranu. Ovde je ekran “zategnut”, nema nikakvog poskakivanja i sve je onako kako bi trebalo da bude. Maksimalna rezolucija ovog displeja je 1920 x 1080.

 

Tastatura, mousepad, portovi, kamera i zvuk

Spektra nije šampion kada dođemo do portova. Sumnjam da se u ovako tanak i lagan uređaj moglo ugraditi više, te se zato išlo na opciju da sve ugrađeno bude maksimalno moderno i korisno.

Dostupni su sledeći portovi:

  • 2 x USB-Type-C™ with Thunderbolt
  • 1x USB 3.1 Gen 1 (Type-A)
  • 1 headphone/microphone combo

Tastatura je jako dobra, rekao bih vrhunska. Uzevši u obzir da se radi o 2-u-1 uređaju od 13″, mislim da trenutno ne postoji bolja koja bi se mogla ugraditi. Hod tastera je dovoljno dugačak za udobno kucanje, a raspored tastera je dobar.

 

HP je u ovaj model ugradio Bang & Olufsen quad zvučnike koji daju jako dobar zvuk. Usudio bih se da kažem čak i odličan. Reprodukcija multimedije je pravo uživanje, bilo da se radi o filmovima ili o muzici.

Kada smo kod multimedija, ugrađena baterija će vas oduševiti. Omogućava preko 16 sati autonomnog rada, što nije samo marketinški trik, već zaista traje. I traje, i traje… 🙂

I na ovom uređaju sam pustio čuveni Samsara dokumentarac koji traje jedan sat i četrdeset dva minuta. Kao što možete videti na slikama, reprodukcija kompletnog videa je potrošila samo 11 posto baterije, što je izuzetan rezultat.

Softver

Uz ovaj laptop dolazi Windows 10 Home Creators Update (1703) – novije od toga nema. 🙂 Više o ovoj verziji Windows-a ćete moći da pročitate u zasebnom tekstu.

 

I na kraju…

Spektra je prava stvar! Pravi 2-u-1 uređaj koji je lagan, brz, pouzdan, sa izuzetno kvalitetnim ekranom i dobrom tastaturom. Što se multimedije tiče, nema puno laptopova u koje su ugrađeni Bang & Olufsen quad zvučnici. Zvuk je što bi se reklo “jasan i glasan” i tu zamerki nema. Jedina mana, u ove vrele letnje dane, je to što se Spektra greje. Pogotovu kada je uključen na punjač. Tada se deo oko baterije propisno zagreje i to ćete osetiti. Međutim, rad  i stabilnost nikako nisu ugroženi. Kada se sve uzme u obzir, nemoguće ga je ne preporučiti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s