HP Spectre x360 rezultati benchmark testova #WinWithWindows

Imao sam prilike da neko vreme HP Spectre x360 12 2-u-1 laptop. Detaljan opis uređaja možete naći na ovom linku.

O testu

Što se samog testiranja tiče, odabrao sam PC Mark 8 Basic edition. PC Mark je benchmark softver koji se već petnaestak godina koristi za testiranje performansi računara i predstavlja svojevrstan industrijski standard u toj oblasti.

Kako sam koristio Basic edition, na raspolaganju sam imao 3 testa: Home, Creative i Work.

Home test simulira ono što na računaru radi prosečan kućni korisnik. To su najčešće surfovanje webom, pisanje, malo igara, uređivanje fotografija i video chat.

Creative test simulira rad PC entuzijasta i profesionalaca koji se bave obradom multimedije. Testovi u ovoj kategoriji su zahtevniji i više opterećuju računar nego Home test. Creative vrši merenje performansi pri obradi zvuka i video materijala, surfovanju webom, grupnom video chat-u, transkodiranju multimedijalnih materijala i pri pokretanju video igara.

Na kraju, Work test simulira klasičan kancelarijski rad, kao što su pisanje dokumenata, pregled web stranica, tabelarni proračuni i video chat. Ukratko, ovaj test se koristi za merenje performansi tipičnih kancelarijskih računara, koji nisu namenjeni konzumiranju multimedijalnog sadržaja i video igara.

Ideja

Kako u okviru First league programa testiraam nekoliko najbržih i najboljih laptopa koji se na našem tržištu mogu naći, ideja je da “izvrtim” PC Mark testove na svakom od njih, kako bih na kraju imao realan pregled performansi i mogao da “presudim” koji laptop nudi najviše za uložen novac, kada se radi o performansama u radu.

U test sam ubacio i dva računara koji nisu predmet First league programa, ali sasvim dobro dođu za realan uvid u to šta Yoga 910 može i koliko je zapravo brza.

Prvi računar je Lenovo ThinkPad Edge 550, moj laptop koji svakodnevno koristim. ThinkPad je serija poslovnih laptopova, cenovno pripada srednjoj klaasi uređaja i priličnog se razlikuje od Yoge i ostalih laptopova iz potrošačkog segmenta. Poseduje procesor Intel Core i5-5200U, 8 GB memorije i hard-disk od 500 GB. Ukratko, prosečna konfiguracija, ništa spektakularno.

Drugi računar je zapravo desktop konfiguracija namenjena video igrama i multimediji: Intel Core i7-6700AMD Radeon RX 470, 16 GB Kingston DDR4 memorije, 250 GB Samsung SSD 850 EVO 250GB. Ukratko, jedna od bržih desktop konfiguracija danas.

Ni ThinkPad E550, ni desktop konfiguracija nisu u rangu laptopova koje ću testirati u okviru First league programa, ali sasvim lepo oslikavaju razlike – prvi je sasvim prosečan laptop za poslovnu primenu, drugi je jedna jako brza multimedijalna mašina.

Rezultati

Pre rezultata, jedna napomena. Ovaj tekst prikazuje rezultate performansi HP Spectre x360 laptopa. U drugom tekstu sam naveo poređenje performansi – za sada su tu sledeći računari:

 

Zbirni rezultat

PCMARK 8 HOME CONVENTIONAL 3.0

PCMARK 8 CREATIVE CONVENTIONAL 3.0

PCMARK 8 WORK CONVENTIONAL 2.0

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s