Acer Switch Alpha 12, pravi 2-u-1 uređaj za kreativce! #WinWithWindows

Na test mi je stigao Acer Switch 12, peti po redu laptop u okviru Microsoft First League programa.

Odmah da napomenem – ovaj uređaj je drugačiji u odnosu na do sada testirane modele. Izdvaja ga to što je ovo konačno jedan pravi 2-u-1 uređaj – monitor se može u potpunosti odvojiti od tastature, usled čega dobijati pravi pravcati tablet. I ne običan, budući da je ovo izuzetno brz uređaj. Brži je od većine Windows tableta koji se mogu naći na tržištu.

Šta ima unutra?

Srce ovog uređaja je Intelov procesor Core i7-6500U. Pripada prethodnoj generaciji procesora (Skylake) u odnosu na trenutno aktuelni Caby Lake, ali ga to ne sprečava da postigne zavidne brzinske rezultate. Ono što bih mogao da navedem kao manu je samo 4 GB RAM memorije. Budući da je ovo uređaj manjih dimenzija i da se neće koristiti kao “punokrvni” laptop, 4 GB će poslužiti, ali zaista smatram da Acer mogao da ubaci “još malo” RAM-a. Ugrađen je SSD od 256 GB i tu nema zamerki – radi izuetno brzo. Prilikom kopiranja sa eksternog HDD-a je dostizao brzine od 90 MB/s što je prilično dobar rezultat, te sa te strane neće biti usporenja.

Radi lakše pregledosti, specifikacija laptopa je navedena u tabeli:

Naziv proizvoda

Acer Switch Alpha 12 (Switch SA5-271)
Procesor Intel® Core™ i7-6500U (2.5 GHz, 4 MB keša, 2 jezgra)
Memorija 4 GB LPDDR3
Grafika Intel® HD Graphics 520, integrisana
SSD disk Liteon 256 GB
Ekran Dijagonala od 12″, QHD IPS, multitouch-ekran, rezolucija 2160 x 1440
Postolje ekrana
Rotacija 160°
Touchpad TouchPad + Stylus
Wireless 802.11ac wireless LAN
Bluetooth 4.0
Dodatni slotovi MicroSD, MicroSDXC card reader
Eksterni portovi 1 x USB 3.1 Type-C (AlwaysOn); 1 x USB 3.0; Combo audio/microphone jack;
Optički uređaj Nema
Dimenzije uređaja 11.50″ x 7.93″ x 0.62″
Težina uređaja 2.76 lb (with dock)
Baterija 2-cell 4870 mAh Li-Polymer
Web kamera Da
Audio podsistem Dva zvučnika
Operativni sistem Windows 10 Home 64-bit

 

Dizajn

Switch Alpha 12 je jako dobro dizajniran. Podseća na Microsoft Surface, što meni, obožavaocu dotične serije uređaja, veoma prija. Samo kućište je od brušenog aluminijuma i veoma dobro izgleda. Sa zadnje strane je postolje koji omogućava fiksiranje ekrana. Moguća je rotacija od 160 stepeni i… iako vrši posao, deluje mi nekako osetljivo i ne toliko jako da može da osigura korišćenje tokom dužeg vremenskog perioda. Naravno, može biti da me utisak vara pošto nakon šarki koje poseduje Lenovo Yoga 910, sve ostalo deluje slabo. Samo postolje je obloženo gumom i sprečava proklizavanje uređaja bez obzira na podlogu na kojoj se nalazi.

Ekran

IPS anti-glare ekran dijagonale 12″ na ovom laptupu je izuzetno kvalitetan i prijatan za korišćenje. Podržana je FHD rezolucija (2106 x 1440), boje su zasićene i jako kvalitetne, dok je vidljivost odlična iz svih uglova. Prosto ćete uživati, jer je ovo ekran koji je vidno kvalitetniji čak i nekih “punokrvnih” laptopova koje sam koristio. Jedino što može zasmatati je “malecna” dijagonala u odnosu na prethodne modele, od samo 12″, ali s obzirom na tip i klasu uređaja, nemam nikakvih zamerki.

Olovčica

Pored svega, kao šlag na torti dolazi stylus, koji omogućava pisanje i crtanje po ekranu. Nakon početnog perioda privikavanja, pitaćete se kako ste mogli da radite bez ovog jako korisnog dodatka.

Portovi, dugmići i kamere

Priroda ovog uređaja se odražava na broj portova koji su na njemu dostupni. Acer Switch Alpha 12 nije šampion kada su portovi u pitanju, ali dobija prelaznu ocenu.

Sa prednje strane se nalazi i kamera od megapiksela, dok se na zadnjoj strani, u gornjem levom uglu nalazi kamera od 5 megapiksela.

Od portova su dostupni:

  • 1 x USB 3.1 Type-C (AlwaysOn);
  • 1 x USB 3.0;
  • Combo audio/microphone jack;
  • MicroSD, MicroSDXC card reader

Navedeni portovi se nalazi na desnoj strani uređaja, dok su na levoj Power, Volume Up/Down i Windows dugmići.

Tastatura i touchpad

Prva pozitivna stvar, za razliku od nekih drugih proizvođača, je to što je Acer uključio tastaturu u “osnovni paket”, te nema potrebe za dodatnom kupovinom. Što se kvaliteta tiče, prilično je dobre izrade, punog profila, te neće biti problema pri kucanju. Zbog veličine samog uređaja, moralo je doći do nekog kompromisa, a to su kombinovani tasteri Home/PageUp i End/PageDown. Oni su smešteni u donji desni ugao, zajednon sa navigacijskim strelicama, ali ovaj kompromis nije nauštrb funkcionalnosti. Tastatura poseduje i pozadinsko osvetljenje, doduše bez mogućnosti podešavanja jačine osvetljenja, ali mogu reći da je dobrog kvaliteta.  Pohvalno je i to što uređaj detektuje preklapanje tastature, te se ekran automatski deaktivira i sprema za transport, baš kao “pravi” laptop.

Onog trenutka kada poželite da ovaj uređaj koristite kao tablet, dovoljno je samo da ekran povlačenjem nagore odvojite od tastature i to je to – aktivira se tablet mod u okviru Windows-a, koji vam olakšava snalaženje u Windows-u kada tastatura nije prisutna.

Kada poželite da se vratite u “laptop mod”, dovoljno je da ekran primaknete tastaturi i ona će, putem ugrađenih magneta, “zalepiti” za ekran prilično čvrsto i od tog trenutka imate puno iskustvo koje ovaj uređaj pruža. Prilično elegantno. 🙂

Što se touchpad-a tiče, radi sasvim korektno. Štaviše, iznenađujeće je osetljiv, te neće biti nikakvih problema u toku rada.

Zvuk

Ugrađeni stereo zvučni su osrednjeg kvaliteta. Nije bilo za očekivati da u uređaj ovog tipa budu ugrađeni zvučnici vrhunskog kvaliteta, ali je Acer ovde podbacio. Ako je Apple mogao da u majušni iPhone 5s ugradi korektne zvučnike, mogao je i Acer u ovaj uređaj većih dimenzija, tako da mu ovde moramo pribeležiti minus.

Softver

Uz ovaj uređaj dolazi Windows 10 Home Creator’s Update 1703, koji donosi pregršt poboljšanja, o kojima će biti reči u posebnom tekstu.

Utisci?

Na prvi pogled sam pomislio da je ovo uređaj koji nije u rangu sa ostalim modelima koje sam koristio u okviru Microsoft First League programa. U oči odmah upada prilično tanka tastatura i prvo što pomislite je da će slomiti usled kucanja. 🙂 Međutim, to je samo na prvu loptu. Nakon određenog perioda korišćenja, mišljenje o ovom uređaju ćete promeniti za 180 stepeni – Acer Switch Alpha 12 je jako robustan uređaj, prilično kvalitetno izrađen i jako brz. Neću preterati ako kažem da ćete uživati gledajući u ekran, jer je on, pored ostalih kvalitetnih komponenti, najjača strana uređaja. Ako ste pomislili da je ovo tablet kome je usput dodata tastatura, grdno ste se prevarili. Ovo je pravi pravcati laptop spakovan u tablet kućište i po brzini uopšte ne zaostaje za ostalim takmacima u Microsoft First League programu. Uostalom, uskoro ću objaviti rezultate benchmark testova, pa se možete uveriti i sami šta ova “zverka” može. Na kraju, pohvaliću i hlađenje uređaja – Acer to zove “LiquidLoop™ cooling”, a zapravo je tehnika hlađenja procesora pomoću tečnosti. Za one koji traže potpuno bešuman uređaj, našli su ga, Acer Switch Alpha 12!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s