Kako radi Asus ZenBook UX510-UX? #WinWithWindows

Na test mi je stigao četvrti po redu uređaj u okviru Microsoft First League programa, Asus ZenBook UX510-UX. Ovo je malo drugačiji laptop od onih koje sam prethodno testirao, budući da se ZenBook od ostalih uređaja razlikuje od po tome što nema touch screen.

Asus ZenBook UX510-UXK već na prvi pogled odaje utisak veoma luksuznog uređaja. U oči odmah upadaju nalepnice “Intel Core i7” i “nVidia GeForce GTX 950m , što nagoveštava da unutra spakovana jako brza konfiguracija. I zaista jeste tako. Ovo je jedan od bržih laptopova koje sam imao prilike da testiram. Koliko brži, videćete uskoro u tekstu o rezultatu benchmark testova.

Hajde da vidimo šta je sve Asus uspeo da spakuje u ovaj prebrzi laptop…

Šta ima unutra?

Prvo sa spomenemo jako elegantan dizajn. Zenbook UX510UX se može pohvaliti izuzetno savremenom izradom – kućište je od aluminijuma i prilično je tanko (samo 19,9 mm), a sam uređaj prilično lagan. Zajedno sa baterijom, težak je tek 2 kilograma. Kažem tek, jer treba uzeti u obzir da se radi od modelu od 15,6 inča. Jedino adapter za struju kvari doživljaj, malo je teži i veći od uobičajenih adaptera koje sam imao prilike da vidim. Pored kvaliteta završne obrade, pohvalio bih i boje, koje su jako lepo uklopljene i ovo je zaista, pored toga što je brz, jako lep laptop.

Iako je uređaj prilično lagan i tanak, Asus nije štedeo po pitanju hardvera. Glavne komponente su procesor najnovije generacije Core i7-7500U, 16 GB RAM-a i jako brzi SSD disk od 500 GB. Pohvaljujem to što je Asus u ovaj laptop ugradio 16 GB RAM memorije i time omogućio znatno ugodniji rad u svim zahtevnijim aplikacijama, a za razliku od modela koje sam testirao u prethodnom periodu. Ukoliko ste čitali prethodne tekstove, sećate se da je preporuka uvek bila da se modeli koji inicijalno dolaze sa 8 GB prošire na 16. E, pa Asus je to ovde uradi umesto vas i od prvog dana ćete imati jako, jako brz laptop. I još jedna bitna razlika, Asus se odrekao integrisane varijante i u ovaj model ugradio zaseban grafički čip, nVidia GTX 950m, koji ima 2 GB memorije, što će reći da na ovom uređaju možete da poterate i video igre. Da li je i koliko ovaj čip brži od integrisane grafike, videćete u benchmark testovima.

Dimenzije uređaja su 382 x 255 x 19.9 mm (WxDxH). Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim, ali bih rekao da je ovo jedan od lakših 15,6-inčnih laptopova na tržištu. Svakako je lakši od HP Envy x360 laptopa, a već mi je njegova težina bila sasvim prihvatljiva.

Na uređaju su dostupni sledeći portovi:

  • 1 x HDMI
  • 1 x USB 3.1 Type-C port
  • 2 x USB 3.0 port
  • 2 x USB 2.0 port
  • 1 x COMBO audio jack

Uz laptop stižu i dva jako korisna dodatka: USB-to-LAN adapter i HDMI-to-VGA adapter. Kod prethodnih modela sam kao manu naveo nedostatak LAN adaptera i jako sam zahvalan Asus na ovom malom dodatku – zauzima jako malo mesto u torbi (skoro pa je neprimetan), a može značiti puno kada vam je potrebna gigabitna veza ili kada ste u u okruženju u kome je jako loša Wi-Fi veza.

 

Ekran

Za razliku od prethodnih modela, ZenBook ne poseduje touch screen. Ne bi bilo fer da ovo stavljam u negativan kontekst, ali se nakon tri uređaja sa touch screen-om nekako osećate zakinuto što ovaj model to nema. S druge strane, ZenBook poseduje jedan od najkvalitetnijih ekrana koje sam imao prilike da vidim i bilo je pravo uživanje gledati u njega. Dodatni bonus je to što, za razliku od touch screen ekrana koje je malo teže koristiti na otvorenom, ZenBook poseduje izuzetno kvalitatan anti-glare ekran i korišćenje u otvorenom prostoru, pa čak i pri jakoj osvetljonosti, ne predstavlja nikakav problem. Naprotiv, sve je u najboljem redu, vidljivost je na jako visokom nivou i to je ono što touch modelima definitivno nedostaje. Ekran podržava FullHD rezoluciju, boje su zasićene i kristalno jasne, te na ovaj deo nemam nikakvih primedbi. Jednostavno, ovaj ekran prikazuje više boja u odnosu na standardne ekrane i ono čime se Asus posebno ponosi je ugao gledljivosti od čak 178 stepeni, bez ikakvog gubitka u kvalitetu prikaza.

Dodatna pogodnost kod ovog modela je i to što postoji tzv. Eye care mode koji, kada je uključen, smanjuje emisiju plavog svetla za 30%, što doprinosi zaštiti oka. Čitaoci koji poseduju neki od Ajfon uređaja i koriste opciju Night shift će imati tačnu predstavu o tome koliko je ova opcija značajna i koliko olakšava gledanje u ekran. Bravo za Asus!

 

Tastatura za programere 🙂

Neću trošiti puno reči Odlična je! Dubina tastera je odlično podešena i kucanje na ovoj tastaturi je pravo u živanje. Ukoliko se sećate teksta o HP Envy 360 modelu, napomenuo sam da poseduje odličnu tastaturu i da je kao stvorena za programere, koji po prirodi posla puno kucaju. Spomenuo sam i manu HP modela, a to je nedostatak SSD diska i 8 GB memorije. E, ta mana kod Asusa ne postoji! Tastatura je vrhunska, tu je SSD disk od 500 GB, a ugrađeno je 16 GB RAM memorije, te ovaj model bez ikakvih problema mogu preporučiti programerima. Ono što je dobro je da tastatura nema “dizajnerski bag” koji poseduje Lenovo Yoga 910 – udaljen taster Shift, koji ometa slepo kucanje. Asus ZenBook UX510UX poseduje jako kvalitetnu tastaturu, tu je i numerički deo, a Shift je na dobrom mestu, kao što možete videti na slici ispod. A na slici ispod nje je Visual Studio 2017, koji sam iskoristio kako bih video stepen komfora u radu. Jednom reču, sve leti! Ah da, umalo da zaboravim tastatura poseduje pozadinsko osvetljenje “u dve jačine”, ali me nije oduševilo. Za divno čudo, tu je briljirala Yoga 510.

 

Da li je ovo konačno tastatura bez mane? Ne, zato što vam se možete desiti da prilikom korišćenja tastera PageDown, pritisnete taster “Power Down”. Prilično iritirajuće, zar ne?

Zvučnici

ZenBook UX510UX poseduje jako kvalitetne Harman Kardon zvučnike, koji su smešteni s donje strane laptopa. Reprodukcija zvuka je savršeno jasna, čuje se i niski i visoki tonovi i mrtva je trka između Yoga 910 i ZenBox UX510UX modela. Prosto ne mogu da procenim koji ima bolji zvuk. Ono što mogu sa sigurnošću da potvrdim je da zvuk na oba modela izuzetno kvalitetan i tu ni jedan ni drugi prozivođač nisu ostavili prostor za greške, niti se štedelo.

Grafički čip i multimedija

Ugrađeni nVidia grafički čip sa lakoćom reprodukuje svaku vrstu multimedije. Kao i na prethodnim laptopovima, za test multimedijalnih mogućnost, iskoristio sam video fajl u Full HD rezoluciji koji traje 1 sat i 42 minuta. Pre početka reprodukcije, bateriju sam napunio do 97% – na kraju reprodukcije, ostalo je 74% baterije. Potrošeno je 23% baterije, što je solidan rezultat, ali moram podsetiti da je Yoga 910 po ovom pitanju apsolutni šampion – nakon čitave reprukcije istog video fajla, potrošeno je tek 12% baterije. Mislim da će preostala dva uređaja koji će doći na test imati jako težak zadatak da nadmaše ovaj rezultat. No, ne treba biti prestrog. Yoga 910 ima znatno manji ekran u odnosu na ZenBook UX510UX, te i to svakako treba uzeti u obzir. Kada smo kod baterije, vredi spomenuti i finu zaštitu koju je Asusu implementirao – više vam se neće desiti da, ukoliko ste zaboravili da isključite punjač, baterija konstantno bude na 100% i pod naponom. Na ovom modelu, kada dostigne 99%, punjenje će biti zaustavljeno. 🙂

Što se tiče igara, ugrađeni čip je sasvim fino radio. Doduše, priznajem da sam probao nešto starije igre koje su mi u trenutku testiranja bile dostupne, a koje nisu preterano hardverski zahtevne. Ono što sam probao je radilo sasvim fino, nije bilo nikakvog seckanja i igranje je bilo jak ugodno.

Softver

Uz Asus ZenBook UX510UX dolazi Windows 10 Pro, što je razlika vredna pažnje. Konačno nema potrebe za kupovinom Pro licence, koja je mogla postojati na prethodnim uređajima, ukoliko ste Power user i ukoliko su vam opcije dostupne u Pro verziji neophodne.

Više o softveru ćete moći da čitate u zasebnom tekstu, budući da sam ovaj uređaj testirao na Windows-u 10 1703 (Creators update), koji donosi neke zgodne opcije. Za sada ću samo reći da se u Creators Update verziji na skoro svakom koraku vide sitna poboljšanja koja je Microsoft smislio. Sada se sa sigurnošći može reći da je Microsoft bio potpuno u pravu kada je promenio pristup u objavljivanju novih verzija svog operativnog sistema. Creators update donosi pregršt novih opcija, dok su stare opcije mnogo bolje i logičnije raspoređene u odnosu na predhodne build-ove. Više reči o tome će biti u zasebnom tekstu, ali već sada mogu reći da je sve radilo savršeno stabilno – nije bilo nikakvih problema, kočenja, usporenja i slično. Ukoliko pre instalacije želite da sačekate moj naredni tekst, koji će pokriti Windows 10 1703, odmah ću vam reći da ne morati čekati – Windows 10 Creators Update (1703) radi jako lepo, problemi koji su postojali u inicijalnoj verziji su ispravljeni i ne bi trebalo da imate nikakvih poteškoća, te ga bez ikakve bojazni instalirajte.

Presuda?

Ovo je izuzetno brz laptop. Uprkos nedostatku touch ekrana, bilo je pravo uživanje koristiti ga. I operativni sistem i programi su radili izuzetno brzo. Bukvalno je sve radilo “na klik”. Naravno, brzinu sam najviše primećivao prilikom instalacije softvera. Toliko je brzo radio, da sam u nekoliko navrata mislio da instalacija nije uspešno završena. 🙂 Ono što mi se jako svidelo, je to što je ovaj laptop izuzetno tih. Brzi modeli često umeju da budu izuzetno bučni prilikom većeg opterećenja. Ovde to nije slučaj i ako vam je potreban, brz a tih računar, sa ovim laptopom nikako nećete pogrešiti.

Pored toga što je brz, uređaj prati izuzetno kvalitetna izrada. Kućište, boje, dizajn, kvalitet ugrađenog hardvera – sve je na vrhunskom nivou. Već prvog dana korišćenja mi je bilo jasno da da će se ovaj laptop po brzini boriti sa Lenovo Yoga 910 laptopom. Kako su prošli testovi? Čitajte uskoro u nekom od narednih testova, bićete prijatno iznenađeni! Za sada, mogu slobodno reći da, ukoliko tražite savršeni ultrabrzi laptop od 15,6 inča, zaustavite pretragu – Asus ZenBook UX510UX je ono što se tražili!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s