#WinWithWindows – poređenja benchmark rezultata (u toku…)

Microsoft First League

U First league programa testiram nekoliko najbržih i najboljih laptopova koji se na našem tržištu mogu naći. Na početku testa sam došao na ideju da “izvrtim” PC Mark testove na svakom od njih, kako bih na kraju imao realan pregled performansi i mogao da “presudim” koji laptop nudi najviše za uložen novac, kada se radi o performansama pri radu u svakodnevnim aplikacijama.

Svestan činjenice da većina korisnika nema tako brze (i skupe) prenosne uređaje, odlučio sam da u test uključim i dva računara koji nisu predmet First league programa, ali sasvim dobro dođu za realan uvid u to šta ovi uređaji mogu i koliko su brzi. Naime, prvi uređaj je laptop iz srednjeg cenovnog ranga koji ja lično koristim i čija je konfiguracija slična većini laptopova na našem tršištu. Njegovi benchmark testovi pokazuju kakve performanse imaju uređaji iz tog cenovnog ranga i koji su krajnji dometi laptopova sa Core i5, Core i3 i sporijim procesorima. S druge strane, desktop računar (referentni računar 2) je uređaj koji na poslu koristim  za video montažu i koji jasno pokazuje kako su desktop računari i dalje jako brzi. Elem, evo malo više detalja…

Prvi računar je Lenovo ThinkPad Edge 550, moj laptop koji svakodnevno koristim. ThinkPad je serija poslovnih laptopova, cenovno pripada srednjoj klaasi uređaja i priličnog se razlikuje od Yoge i ostalih laptopova iz potrošačkog segmenta. Poseduje procesor Intel Core i5-5200U, 8 GB memorije i hard-disk od 500 GB. Ukratko, prosečna konfiguracija, ništa spektakularno.

Drugi računar je zapravo desktop konfiguracija namenjena video igrama i multimediji: Intel Core i7-6700AMD Radeon RX 470, 16 GB Kingston DDR4 memorije, 250 GB Samsung SSD 850 EVO 250GB. Ukratko, jedna od bržih desktop konfiguracija danas.

Ni ThinkPad E550, ni desktop konfiguracija nisu u rangu laptopova koje ću testirati u okviru First league programa, ali sasvim lepo oslikavaju razlike – prvi je sasvim prosečan laptop za poslovnu primenu, drugi je jedna jako brza multimedijalna mašina.

Rezultati

Tokom vremena, kako novi uređaju budu pristizali, tekst ću proširivati i njihovim benchmark rezultatima. Za sada su tu sledeći računari:

  • Yoga 910
  • HP Envy x360
  • Lenovo Yoga 510
  • ThinkPad E550 (moj privatni laptop računar, referentni uređaj 1)
  • desktop konfiguracija (mašina koju na poslu koristim za video obradu, referentni uređaj 2)

U prvom delu, navodim pojedinačne rezultate koje su u programu PC Mark 8 postigli laptopovi koje sam imao na testu:

Asus UX510

 

Lenovo Yoga 510

 

HP Envy x360

 

Lenovo Yoga 910

 

 

Evo i uporednih rezultata testova, uz rezultate koje su postigli referentni računari 1 i 2…

PC MARK 8 WORK RESULTS

 

 

PC MARK 8 CREATIVE RESULTS

PC MARK 8 HOME RESULTS

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s