Lenovo 510 – snaga mlađeg brata! #WinWithWindows

Na test u okviru First League mi je stigao treći uređaj po redu sa kojim ću provesti narednih nekoliko dana, Lenovo Yoga 510.

Šta je Lenovo spakovao unutra?

Yoga 510 je brz računar, što se može naslutiti već po samim specifikacijama koje su prilično impresivne: procesor najnovije generacije Intel Core i7-7500U koji radi na frekvenciji od 2.7 GHz, 8 GB RAM-a i SSD disk od 240 GB.  Kao i kod prethodnih uređaja koji su bili na testu (Yoga 910 i HP Envy x360), odmah ću napomenuti da je ugrađenih 8GB RAM-a može biti malo i da bi default-na konfiguracija trebalo da stiže sa 16 GB, pogotovo ako će se ponosni vlasnik baviti programiranje ili će čitav dan provoditi u nekom od programam iz Adobe CC paketa. Ugrađen je Intel HD Graphics 620 grafički čip – performanse u gejmingu će biti slabe, ali to svakako nije primarna funkcija ovog laptopa.

Radi lakše pregledosti, specifikacija laptopa je navedena u tabeli:

 

Naziv proizvoda HP ENVY x360 – 15-aq001nn
Procesor Intel® Core™ i7-7500U (2.7 GHz, 4 MB keša, 2 jezgra)
Memorija 8 GB DDR4-2133 SDRAM (2 x 4 GB)
Grafika Intel® HD Graphics 620, integrisana
SSD disk Samsung 256 GB
Ekran Dijagonala od 35.56 cm (14″), FHD IPS WLED-backlit multitouch-ekran, rezolucija 1920 x 1080
Šarke Rotacija 360°
Touchpad Capacitive-type multi-touch, supports 10-point
Wireless Qualcomm Ahteros QCA9377 Wi-Fi® i Bluetooth® 4.2 Combo
Dodatni slotovi 4-in-1 card reader (SD, SDHC, SDXC, MMC)
Eksterni portovi 1 x USB 2.0 (AlwaysOn); 2 x USB 3.0; Combo audio/microphone jack; 4-in-1 card reader (SD, SDHC, SDXC, MMC); HDMI; RJ-45
Optički uređaj Nema
Dimenzije uređaja 336.4 x 232 x 20.9 mm
Težina uređaja 1.75 kg
Adapter 45 W AC power adapter
Baterija 2-cell (35Wh)
Web kamera 720p with Dual Array Microphone
Audio podsistem HARMAN
Operativni sistem Windows 10 Home 64-bit

 

Dizajn

Yoga 510 u beloj boji je jedan od lepših laptopova i prilično sam siguran da će se jako dopasti pripadnicama lepšeg pola. Nisam navikao da laptopove čiji se ekran može rotirati za 360 stepeni viđam  u dijagonali od 14“, ali svakako prija. Tastatura je crne boje, poseduje pozadinsko osvetljenje i jako se dobro uklapa na belu podlogu. Neki mogu smatrati da je poređenje neprikladno, ali dizajn podseća na stare Toshiba Portege laptopove bele boje, koji su bili i ostali pri samom vrhu kada je dizajn u pitanju, čak i posle 5 godina. Nekolicina mojih drugara ih poseduje i, pored toga što su lepi, zaista su se sjajno pokazali, te se nadam da će Lenovo Yoga 510 biti, ako ne više, onda podjednako izdrživ kao stari Portege modeli.

Dimenzije uređaja su 336.4 x 232 x 20.9 mm, što je sasvim prihvatljivo. Ono što nije prihvatljivo i što je i meni i nekolicini kolega zasmetalo je težina uređaja, koja iznosi 1.75 kg. Čini mi se da bi ovakak laptop trebalo da bude lakši, kako bi se takmičio sa drugim modelima iz „360“ kategorije. Opet, punjač je prilično lagan, tako da sa te strane nema zamerki.

Na uređaju su dostupni sledeći portovi:

  • 1 x USB 2.0 (AlwaysOn)
  • 2 x USB 3.0
  • Combo audio/microphone jack
  • 4-in-1 card reader (SD, SDHC, SDXC, MMC)
  • HDMI
  • RJ-45

 

Ekran

U Yoga 510 laptop je ugrađen multi-touch ekran dijagonale 14“. Ima podršku za FullHD rezoluciju  (1920 x 1080). Boje su prilične jasno, ali ne mogu da se otmem utisku da su malo mutnije u odnosu na prethodna dva testirana modela. Refleksija je priličano jaka, pa ćete prilikom rada napolju osvetljenje morati da podesite na maksimum. Ekran je moguće rotirati za 360 stepeni, nakon čega se uključuje laptop-mod. Ovde se jasno vidi pretnost male dijagonale ekrana i uređaj je na ovaj način mnogo prijatnije koristiti nego HP-ov model dijagonale od 15,6“ koji sam prethodno testirao. Ovde je to mnogo bolje. Postoji još jedna praktična prednost – samim tim što je manji, ekran je lakši, pa će ovde šarke mnogo bolje podneti dodir po ekranu, koji neće „skakutati“ kao ekran na HP Envy 360 laptopu.

 

Tastatura

Tastatura je prilično dobra i osećaj pri kucanju je prilično dobar. Usudio bih se da kažem da je prijatnija nego ona na Yoga 910 modelu. Tasteri su crne boje, a ugrađeno je i pozadinsko osvetljenje, pa se mora priznati da je ovo jedan od lepših laptopova trenutno dostupnih na tržištu. Naravno, kao i kod modela Yoga 910 prisutna je mana – „Shift“ taster je predaleko, pa ćete kao i ja praviti puno grešaka prilikom kucanja.

Zvuk

Ugrađeni su HARMAN stereo zvučnici, koji su prilično kvalitetni te će audio reprodukcija biti jako prijatno iskustvo. Opet, nemoguće je ne uporediti Yogu 510 sa starijim bratom 910. Može biti da me pamćenje vara, ali je zvuk na modelu 910 bolji.

Mane?

Naravno, svaki ih laptop mora imati. Na prvo mesto bih stavio tastaturu, tj. taster „Shift“ koji je previše udaljen, pa ćete umesto njega često pritiskati strelicu koja pokazuje na gore. Druga stvar je težina – smatram da je 1,75 kg u ovoj klasi ipak previše. Yoga 510 će se za prevlast boriti sa „ultra-thin“ modelima koji su nekoliko stotina grama lakši, što u ovoj kategoriji može biti od presudne važnosti. Što se brzine tiče, stvar je prilično interesantna. PC Mark 8 testovi su pokazali da je ovaj uređaj u dva testa sporiji od HP Envy x360 modela, dok ga je u trećem testu ostavio daleko u prašini. Naravno, očekivano je bilo da je ovaj model sporiji od Yoga 910 modela, ali nisam očekivao da je Yoga 910 toliko superiornija. Naravno, Yoga 510 je znatno jeftinija u odnosu na model sa oznakom 910, te ga na tom polju svakako pobeđuje – za uloženi novac ćete dobiti više nego dobre performanse i nećete biti zakinuti za mnogo toga. Naravno, ne mogu a da ne spomenem da model koji sam ja testirao nema ugrađeni čitač otiska prsta – u današnje vreme je to nešto što se ne može oprostiti i preporučujem vam da prilikom  kupovine obratiti pažnju i odaberete laptop koji poseduje spomenuti čitač. Za kraj sam ostavio pohvalu – Yoga 510 poseduje LAN port! Ukoliko ste pratili moje prethodne tekstove, to je nešto što mi je jako zasmetalu na modelu 910. Na ovom modelu je to ispravljeno i više ne moram da zavisim od WiFi veze koja često ume da bude nestabilna, te test već nekoliko dana protiča u najboljem redu. 😊

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s