HP Envy x360 #challenge

Na test u okviru First League programa mi je stigao drugi uređaj po redu, HP Envy X360. Hajde da vidimo kako se ponaša u realnom radu…

Šta ima unutra?

HP Envy x360 je prilično brz računar. U sebi poseduje kvalitetan hardver. Ugrađen mu je dvojezgarni Intelov procesor šeste generacije,  Intel Core i7-6500U, koji je optimizovan za prenosne uređaje i ima nisku potrošnju energije. Podrazumevano radi na 2.5 GHz i može dostići 3.1 GHz, ima 4 MB keša. Ugrađeno je 8 GB DDR4-2133 SDRAM-a. To je standard za uređaje te klase, mada bi 16 GB, koliko uređaj maksimalno podržava, doprinelo znatno ugodnijem radu, pogotovu kada pokrenete više zahtevnih aplikacija, tipa Visual Studio ili Photoshop.  Ugrađen je Intel HD Graphics 520 grafički čip nešto slabijih performansi – sasvim je dovoljan za reprodukciju video fajlova u Full HD rezoluciju, dok je za video igre, iskreno, preslab. Ugrađen je SATA hard disk koji ima kapacitet od 1 TB i 7200 rpm, što je sasvim dovoljno kada se radi o skladišnom prostoru za podatke, ali su performanse osetno slabije u odnosu na modernije i brže SSD diskove. U prodavnicama se mogu naći modeli koji imaju SSD od 128 GB kao primarni disk, uz HDD od 1 TB, kao disk za skladištenje podatka. Preporučujem tu kombinaciju.

 

Specifikacija hardvera je, radi preglednosti, navedena i u tabeli:

Dizajn

Ovo je jedan od lepših laptopova. Kada se spomene dijagonala od 15,6 inča, često se pomisli na uređaj koji je nezgrapan i ne baš toliko lep. HP Envy x360 odstupa od svega toga i sa lakoćom mogu da kažem da je ovo jedan od najlepših i, ako sme reći, najelegantijih, laptopova koje sam imao prilike da vidim. Već se na prvi pogled primećuje da se HP jako potrudio oko ovog modela. Boja je dobro odabrana, a HP-ov logo dominira na sredini ekrana. Iz daljine, čovek bi pomislio da se radi o nekom od Apple-ovih modela.

Dimenzije uređaja su 38 x 25 x 1.88 cm. Ne spada u klasu „ultra-portable“ uređaja, ali to omogućava da u „unibody“ kućište smestite više hardvera i više portova, što ljudima koji su stalno u pokretu može puno značiti. Naravno, to za sobom povlači i težinu uređaja (2.17 kg), ali sam mišljenja da je napravljen jako dobar balans dimenzije-težina-performanse. Nije glomazan i težak poput modela od 17 inča, ali ni sitan poput modela od 13 inča.

Na uređaju su dostupni sledeći portovi:

  • 1 HDMI
  • 1 headphone/microphone combo
  • 2 USB 3.0 (1 HP USB Boost)
  • 1 USB 3.0 (Type-C)

Ekran

Ugrađen je multi-touch ekran, dijagonale 15,6 inča i podržava Full HD (1920 x 1080) rezoluciju. Ukoliko ste raspoloženi da potrošite malo više para, postoji i model koji ima ugrađen ekran koji podržava 4K rezoluciju. Boje su zasićene i savršeno jasne, ali mi je zasmetalo što ga je teško koristiti na otvorenom prostoru, što je generalno mana svih „glare“ ekrana – refleksija je isuviše jak,  čak i nakon  podešavanja maksimalne osvetljenosti ekrana. Posebnost ovog laptopa je u tome što ekran moguće rotirati za 360, usled čega se tastatura deaktivira i dobijate tablet od 15,6 inča. Naravno, nije baš prijatno imati tablet od preko 2 kg, ali, eto, možete i to. Na žalost, šarke uređaja su, po mom mišljenju, preslabe za ovu dijagonalu i najslabija tačka ovog uređaja – to je prvo što ćete primetiti kada budete dodirivali ekran. Dešavalo se da ekran previše „igra“ i to je ono što će vam pokvariti dobar utisak koji ovaj laptop ostavlja. Naprosto, imaćete utisak da je ekran raskliman, što se dešava na laptopovima posle određenog vremena upotrebe. Ovde ćete taj utisak imati od prvog dana, by design.

Tastatura

Tastatura je jedna od boljih koje sam imao prilike da probam. Usudio bih se da kažem da je u rangu onih koje Lenovo ugrađuje u svoju ThinkPad seriju laptopova namenjenih profesionalnoj upotrebi. Ukoliko ste neko ko se bavi pisanjem ili programiranje, ovo je laptopoza vas – kucanje će biti pravo uživanje. Svaki taster je na svom mestu, a „hod“ je dovoljno dugačak za prijatno kucanje. Pozadinsko osvetljenje tastera, pored vizuelnog efekta, pomaže pri radu u tamnijem prostoru.

 

Zvučnici

HP Envy x360 poseduje kvalitetne zvučnike renomiranog proizvođača – Bang & Olufsen. Zvuk je veoma jasan, a bas je prisutan. Reprodukcija audio / video materijala će biti vrlo zadovoljavajuća. Naravno, nisu previše glasni, ali se od zvučnika ugrađenih u laptop i ne može zahtevati. Ukratko, imao sam prilike da slušam i bolje, ali su ovi sasvim korektni.

 

Grafički podsistem, multimedija i baterija

Ugrađeni grafički čip, Intel HD Graphics 520, sa lakoćom izlazi na kraj sa video materijalom u Full HD rezoluciji. Za test multimedijalnih mogućnost, iskoristio sam video fajl u Full HD rezoluciji koji traje 1 sat i 42 minuta. Pre početka reprodukcije, baterija sam napunio do 100% – do kraja reprodukcije, potrošeno je 30% baterije.

 

Što se tiče igranja, ovaj model laptopa poseduje grafički čip koji omogućava pokretanje jednostavnijih igara. Ukoliko ste zaljubljenik u video igre koje su hardverski zahtevne, potražite drugi laptop.

 

Softver

HP Envy x360 dolazi sa preinstaliranim Windows 10 Home operativnim sistemom. Ovo je savršeno za primenu u kućnom okruženju, ali ukoliko želite da ovaj računar koristite na poslu, najverovatnije će vam zatrebati Windows 10 Pro. Licencu možete dokupiti i u nekoliko jednostavno koraka izvršiti nadogradnju na Windows 10.

Što se poslovno primene tiče, uzevši u obzir da su ekran i tastatura izuzetno kvalitetni, poželeo sam vidim kako je osećaj programirati na ovom uređaju, te sam instalirao Visual Studio i SQL Server, kao što možete videti na slikama. Rad je ugodan, uz ogradu da je ugrađeni HDD spor za ovu namenu, te da bi sistem znatno „živnuo“ kada bi umesto HDD-a imao ugrađen SSD. Svakako preporučujem da odaberete model za SSD-om.

 

Poželeo sam da probam kako se Envy x360 snalazi na polju audio obrade. Za tu svrhu sam instalirao program Audacity – sve komande su se izvršavale trenutno i nije bilo nikakvih usporenja pri radu.

 

Nakon audio-obrade, poželeo sam da probam kako se ovaj laptop ponaša na polju obrade fotografija. U tu svrhu sam instalirao program Adobe Photoshop Lightroom. Envy x360 se pokazao sasvim korektno.

 

Isprobao sam i Office 365 paket. Ovde neću trošiti puno reči – jednostavno, sve je radilo besprekorno i jako brzo.

 

Kada na sve ovo dodamo činjenicu da ovaj laptop poseduje i touch ekran i prilično kvalitetan touchpad, stvari dobijaju sasvim novu dimenziju.Kada se jednom naviknete na touch režim, prestaćete da koristite miša i toliko ćete vam ući pod kožu, da ćete pipkati svaki ekran koji vam padne šaka.

Na primer, počećete da koristite multi desktop funkciju Windows-a 10, uz pomoć koje možete napraviti više desktop okruženja i pravilno rasporediti aplikacije, u zavisnosti od zadatka na kome radite.

Kada sam već kod toga, jeste li znali da multi-desktop okruženje nudi zanimljiv trik – prilikom raspoređivanja aplikacija po ekranu, željenu aplikaciju možete prilično jednostavno „pinovati“ na sve virtualne desktopove:

 

Windows 10 Anniversary Update (1607) je doneo i „Dark“ temu:

 

Nedostatak proširenja je ono što je dugo bilo zamerano Edge browseru, te je verzija 1607 donela poboljšanja i na tom polju. Za sada ih nema puno, ali će taj broj vremenom rasti.

 

I za kraj…

Po meni, to što Envy x360 dolazi sa preinstaliranom „desetkom home“ može biti mana, jer je HP Envy x360 savršen poslovni laptop. Ne spada u klasu glomaznih „desktop replacement“ modela, a nije ni ultrabook koji je zakinut za važne komponente i priključke.  Nije ograničen dijagonalom ekrana, već su 15.6 inča i Full HD rezolucija jako zahvalni za svakodnevni rad u poslovnom okruženju. Kada se na to doda gotovo pa savršena tastatura, ovo može biti, uz jedan dodatak, prilično dobar laptop za programere. Taj dodatak je SSD disk, koji bi se ubacio umesto tradicionalnog HDD-a, što bi znatno doprinelo ubrzanju ovog, već brzog laptopa. Naravno, svaki uređaj mora imati neku manu. Ono što je meni najviše smetalo je  buka ventilator – ponekad se toliko ubrza da je nemoguće ne primetiti buku koju stvara, ali na sreću, ne toliko često. Pošto ne volim da zavisi isključivo od Wi-Fi konekcije, voleo bih da se u ovom laptopu našlo mesta i za gigabitni LAN port. I na kraju, ovakav „convertible“ uređaj zaslužuje jače šarke, kako od prvog dana ne biste imali utisak da je ekran raskliman.

Osećaj prilikom rada na ovom laptopu je jako prijatan i, u varijanti sa SSD-om, mirna srca ga mogu preporučiti za vaš sledeći laptop – nije preskup i radi sasvim korektno. Naravno, ukoliko vam dijagonala od 15,6 odgovara i ne tražite „ultralagani“ laptop koji nećete osećati u torbi ili rancu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s