Lenovo Yoga 910 benchmark

Već 3 nedelje koristim Lenovo Yoga 910 laptop. Što se performansi tiče, nemam nikakvih zamerki. U poslovnoj primeni, računar je izuzetno brz, kao i kada se radi o multimediji. Međutim, kada pređemo na teren video igara, tu Yoga 910 ne briljira. Naprotiv, ukoliko želite da igrate video igre, ovaj laptop vas neće usrećiti. Ruku na srce, to i nije njegova namena- Yoga 910 nije gejming laptop i imajte to na umu. Postoji gomila gejming laptopova i slobodno za video igre odaberite neki drugi.

O testu

Što se samog testiranja tiče, odabrao sam PC Mark 8 Basic edition. PC Mark je benchmark softver koji se već petnaestak godina koristi za testiranje performansi računara i predstavlja svojevrstan industrijski standard u toj oblasti.

Kako sam koristio Basic edition, na raspolaganju sam imao 3 testa: Home, Creative i Work.

00-yoga-910

Home test simulira ono što na računaru radi prosečan kućni korisnik. To su najčešće surfovanje webom, pisanje, malo igara, uređivanje fotografija i video chat.

Creative test simulira rad PC entuzijasta i profesionalaca koji se bave obradom multimedije. Testovi u ovoj kategoriji su zahtevniji i više opterećuju računar nego Home test. Creative vrši merenje performansi pri obradi zvuka i video materijala, surfovanju webom, grupnom video chat-u, transkodiranju multimedijalnih materijala i pri pokretanju video igara.

Na kraju, Work test simulira klasičan kancelarijski rad, kao što su pisanje dokumenata, pregled web stranica, tabelarni proračuni i video chat. Ukratko, ovaj test se koristi za merenje performansi tipičnih kancelarijskih računara, koji nisu namenjeni konzumiranju multimedijalnog sadržaja i video igara.

Ideja

Kako ću u okviru First league programa testirati nekoliko najbržih i najboljih laptopa koji se na našem tržištu mogu naći, ideja je da “izvrtim” PC Mark testove na svakom od njih, kako bih na kraju imao realan pregled performansi i mogao da “presudim” koji laptop nudi najviše za uložen novac, kada se radi o performansama u radu.

Kako bih na početku imao neki reper, u test sam ubacio dva računara koji nisu predmet First league programa, ali sasvim dobro dođu za realan uvid u to šta Yoga 910 može i koliko je zapravo brza.

Prvi računar je Lenovo ThinkPad Edge 550, moj laptop koji svakodnevno koristim. ThinkPad je serija poslovnih laptopova, cenovno pripada srednjoj klaasi uređaja i priličnog se razlikuje od Yoge i ostalih laptopova iz potrošačkog segmenta. Poseduje procesor Intel Core i5-5200U, 8 GB memorije i hard-disk od 500 GB. Ukratko, prosečna konfiguracija, ništa spektakularno.

Drugi računar je zapravo desktop konfiguracija namenjena video igrama i multimediji: Intel Core i7-6700AMD Radeon RX 470, 16 GB Kingston DDR4 memorije, 250 GB Samsung SSD 850 EVO 250GB. Ukratko, jedna od bržih desktop konfiguracija danas.

Ni ThinkPad E550, ni desktop konfiguracija nisu u rangu laptopova koje ću testirati u okviru First league programa, ali sasvim lepo oslikavaju razlike – prvi je sasvim prosečan laptop za poslovnu primenu, drugi je jedna jako brza multimedijalna mašina.

Rezultati

Pre rezultata, jedna napomena. Ovaj tekst prikazuje rezultate performansi Lenovo Yoga 910 laptopa. U drugom tekstu ću navesti poređenje performansi – za sada su tu Yoga 910, moj privatni laptop računar i desktop konfiguracija. Vremenom ću testirati još laptopova koji će stići kroz First League program, te ću tekst sa uporednim poređenjem performansi redovno ažurirati, onim tempom kojim će računari pristizati.

Zbirni rezultat

01-pc-mark-yoga-910-zbirno

PCMARK 8 HOME CONVENTIONAL 3.0

01-yoga-910-home

03-home

04-home

 

PCMARK 8 CREATIVE CONVENTIONAL 3.0

05-creative

06-creative

07-home

 

PCMark 8 Work Conventional

 

08-work

09-work

10-work

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s