Top 10 u Windows-u 10

win10azuresl00
Top#1 Start meni i novi Windows interfejs
Na zahtev korisnika, Microsoft je odustao od toga da, po default-u, Start meni bude u full-screen režimu. Sada smo dobili hibrid Start menija iz Windows-a 7 i Windows-a 8.1, koji liči na stari, ali donosi i neke nove opcije. Dobili smo i „snap view“, koji omogućava lako raspoređivanje aplikacija na ekranu. Sistemske notifikacije se sada, za razliku od Windows-a 8, prikazuju u donjem desnom uglu ekrana. Nestao je „charms“ meni, ali smo dobili mnogo korisniji „notification“ centar, preuzet sa Windows Phone-a. Na kraju, Windows konačno omogućava i višestruke desktope.

Top#2 Universal apps – novi Office
Jedna od važnijih stvari u Microsoft-ovim poslovnim planovima je Universal apps koncept. Windows 10 će biti platforma za PC/laptop, tablet uređaje, mobilne telefone, Xbox konzolu i Holo Lens. To će omogućiti da se „univerzalne aplikacije“ pokreću na svim tim uređajima. Očekujem da će „Universal apps“ koncept konačno doneti više aplikacija na Windows telefone. Jedna od udarnih „Universal“ aplikacija je Office mobile – po prvi put imamo mogućnost da istu verziju Office programa koristimo na svim Microsoft-ovim platformama i to potpuno besplatno!
Top#3 Cortana
Vaš digitalni pomoćnik. Korisnicima sa engleskog govornog područja omogućava glasovnu interakciju sa računarom.
Top#4 Microsoft Edge browser
Internet Explorer je zastareo i to je i Microsoft priznao. Internet Explorer je morao da održava  kompatibilnost sa starim web tehnologijama i standardima, što je prouzrokovalo lošije performanse. To je oteralo dosta korisnika, koji su utočište našli u korišćenju Firefox i Chrome browser-a. Microsoft Edge je oslobođen balansa kompatibilnosti, poštuje najnovije web standarde i ima dobre preduslove da zadobije srca korisnika. Naravno, nije sve u brzini. Microsoft će morati da poradi na dodavanju opcija koje su standard u drugim pretraživačima, ali za sada je utisak više nego dobar.
Top#5 Sveprisutni cloud – OneDrive na svim uređajima
OneDrive je od sada sastavni deo operativnog sistema. Ovo je odlična stvar, jer omogućava da na svim našim uređajima imamo ista dokumenta. U ovoj verziji OneDrive klijenta imate mogućnost izbora koje foldere želite, a koje ne želite da sinhronizujete. Na ovaj način, bez obzira gde ste i bez obzira koji ste uređaj poneli sa sobom, možete biti sigurni da su vaša dokumenta uvek sa vama. Nema više potrebe za eksternim i flash diskovima i brige da li je ste kopirali „prave“ verzije fajlova. Definitivno treba ići u korak s vremenom i koristiti OneDrive. Vreme CD rezača i analognih modema je odavno prošlo i ako nam se cloud već tako velikodušno nudi, treba ga prihvatiti.
Top#6 Novi način logovanja
Windows 10 koristi stare dobre šifre za obezbeđivanje korisničkih naloga. Međutim, Microsoft je otišao korak dalje i uveo opciju korišćnja PIN koda za otključavanje/zaključavanje uređaja. Logovanje je lakše, a ukoliko je potrebno da nekom dozvolite pristup vašem računaru, slobodno mu možete dati PIN – on važi samo na tom uređaju na kome je postavljen, ostali uređaji su zaštićeni.
Top#7 Settings panel
Konačno se neko u Microsoft-u setio da redizajnira Control panel i da lepo, po kategorijama, organizuje opcije za podešavanje uređaja. Dobra ideja, međutim, nije mogla mogla da prođe bez konfuzije – stari Control panel je opstao. Neke opcije su i dalje u Control panel-u, a neke u Settings panel-u, pa ćete morati da koristite oba.
Top#8 Windows 10 mobile
Windows Phone je mrtav, živeo Windows 10 mobile! Sama promena imena govori da se nešto krupno desilo – po mom skromnom mišljenju, Windows 10 mobile je ono što je Microsoft-ova mobilna platforma od početka trebala da bude! Željno iščekujemo finalnu verziju i nadamo se da će Windows 10 mobile povećati udeo Microsoft-a na mobilnom tržištu.
Top#9 Prodavnica aplikacija
Microsoft pokušava da centralizuje distribuciju aplikacija.  Već vidimo jedan trend, započet u prethodnim verzijama Windows-a, da se izvrši promena modela, tj. korisnici naviknu na to da aplikacije traže u jednom velikom „skladištu“ aplikacija, bez potrebe da krstare Internetom i obilaze download sajtove. Samim tim, veća je verovatnoća da će ljudi radije platiti aplikaciju u „Prodavnici“, nego koristiti nelegalan softver.
Top#10 Fotografije
Najčešće korišćene opcije za osnovno uređivanje su tu, besplatno. Korisnici više neće morati da kupuju posebne programe za tu namenu ili da traže besplatne aplikacije. Sve što je većini korisnika potrebno da bi obradili svoje fotografije je već tu.
Koji su vaši favoriti u novom operativnom sistemu? Šta vam se od novih opcija sviđa, a šta ne? Šta je moglo da bude unapređeno, a nije?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s