Windows 10 za posao

#W101010 izazov je završen. Međutim, cilj izazova je, onako kako sam ja to shvatio, bio da čitaocima objasnimo koje su prednosti novog operativnog sistema iz perspektive kućnog korisnika. Međutim, Windows 10 će u narednih nekoliko godina biti glavni operativni sistem na klijentskim računarima u vašim kompanijama, školama, fakultetima, organizacijama, organima državne uprave. Zbog toga sam odlučio da odaberem 10 novih stvari u Windows-u 10 koje se tiču poslovnih korisnika. Vaš feedback će mi biti od velike važnosti, te vas molim da vaša zapažanja, predloge, sugestije i kritike ostavljate u komentarima, u nameri da pregled tih opcija učinim boljim i zanimljivijim.

Windows_Product_Family_9-30-Event1-2

Na početku, Windows 10 će doći u 4 verzije:

1. Windows 10 Home
Najjeftinija verzija, namenjena kućnim korisnicima. Sadrži sve opcije koje nova platforma donosi, osim onih poslovnih, koje su namenjene za primenu u kompanijskih okruženjima.

2. Windows 10 Pro
Prva ‘skuplja’ verzija Windows-a. Namenjena je poslovnim korisnicima. Tačnije većini poslovnih korisnika. Najznačajnija razlika u odnosu na “Home” verziju je to što računar na kome je instalirana “Pro” verzija možete pridružiti u domen.

3. Windows 10 Enterprise
Ova verzija je namenja znatno većim poslovnim okruženjima (korporacije, nevladine organizacije, državni organi), koja zahtevaju dodatne opcije prilagođavanja operativnog sistema potrebama kompanije. Neke od tih opcija su: DirectAccess, AppLocker i dodatne opcije za podešavanje klijentskih računara kroz Group Policy. Ova verzija Windows-a zahteva da imate “podlogu”, tj. neku od prethodnih verzija operativnog sistema iz “enterprajz” edicije.

4. Windows 10 Education
Ovo je verzija Windows-a za edukativne ustanove, koju će biti moguće nabaviti putem Volume License ugovora. Sadrži skoro sve opcije kao i Enterprise verzija, uz tu razliku da je cena znatno niža, s obzirom da je namenjena edukativnim ustanovama. Još jedan kuriozitet je da kao “podloga” za Volume License ugovor u obzir dolaze i Home izdanja Windows-a, te će i to pomoći da cena bude znatno niža.

 

Na kraju, Microsoft je sve nove opcije u Windows-u 10 podelio u dve kategorije: Core Experiences i Business Experiences. “Core” opcije su iste u svim verzijama, dok drastične razlike postoje u “Business” segmentu.

01. Existing fundamendals

 

02. Management and deployment

 

03. Security

 

04. Delivering Windows as a service

 

Ukoliko želite, imate opciju da da skinete PDF fajl u kome su izlistane i “Core” i “Business” opcije, to možete uraditi putem sledećeg linka:

PDF fajl

A možete pogledati i web-stranu na Microsoft-vom web sajtu, posvećenu novim opcijama u Windows-u 10:

Compare Windows 10 Editions

 

Do sledećeg čitanja, pozdravlja vas S 🙂

 

P.S.

Pored ovih, biće dostupne još neke verzije novog operativnog sistema, ali o njima ovoga puta nije bilo reči: Windows 10 Mobile, Windows 10 Mobile Enterprise i Windows 10 IoT Core.

One thought on “Windows 10 za posao

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s