Microsoft Edge browser

Druga stvar koju čovek poželi da proba, nakon što se uveri da je Start meni vraćen? Edge browser, naravno. 🙂

Microsoft Edge je, pod imenom “Project Spartan”, predstavljen 21. januara 2015. godine, sa ciljem da zameni vremešni Internet Explorer. Edge je napravljen kao Universal app i biće default-ni browser na svim Windows 10 platformama, uključujući PC, Windows Phone, XBOX i Surface Hub. Odmah da napomenem da će Internet Explorer 11 biti dostupan u Windows-u 10, zbog velikog broja sajtova koji su kompatibilni isključivo sa tim pretraživačem.

Evo nekoliko screenshot-ova…

03

04

 

05

Opcije

Za razliku od već uhodanog i ispeglanog Internet Explorer-a na koji smo  (svi?) navikli, Microsoft Edge ima znatno manje opcija za podešavanje. Neke od njih su, kao što na screenshot-ovima možete videti, uključivanje favorites bar-a, podešavanje homepage-a, čišćenje istorije pregleda, uključivanje / isključivanje podrške za Flash… i to je uglavnom to. Čini mi se da je ovo isuviše malo opcija za browser koji je podrazumevatno default-ni i koji pretenduje da povrati procentualnu zastupljenost koju je Internet Explorer imao pre desetak godina.

06

 

07

 

08

 

09

 

New tab:

10

 

Favorites & Reading list:

13

 

17

 

18

 

19

 

20

 

21

 

 

Reading view

Reading view je jedna od jako korisnih stvari. U današnje vreme, sajtovi su prepuni reklama, banera, video animacija koje veze nemaju sa tekstom i čiji je jedini cilj da odvuku pažnju čitaoca. Microsoft je na desktop doneo opciju koja je odavno dostupna u Internet Explorer-u za mobilne uređaje, po imenu “Reading view”. Svrha ove opcije je da, klikom na ikonicu knjige na kraju address bara, “pročistite sajt”, tj. da vam prikaže samo relevantan sadržaj, zbog koga ste i inače tu stranu otvorili. Evo kako to radi…

Blog Radoja Đurovića, pre i posle:

14

15

 

Windows Insider blog, pre i posle:

22

23

 

Make a web note

Web note vam omogućava da napravite beleške na stranici koja je trenutno prikazana i da takvu belešku prosledite u OneNote. Vrlo korisna i vrlo jednostavna opcija. Primećujem da u test verziji ima problema u interakciji na relaciji Edge -> OneNote, ali očekujem da to u finalnoj verziji bude sređeno.

31

32

33

34

36

 

Mane?

Da li Edge ima mana u test verziji? Naravno da ih ima. Dešava se da “pukne” u sred surfovanja i kada ga ponovo otvorite, kreće od nule i morate se ponovo ulogovati na sajtove na kojima ste bili ulogovani. Evo još nekih mana koje sam primetio, screenshot-ovi su više nego jasni.

Drag & drop (još uvek?) ne funkcioniše:

38

 

Nije moguće otvoriti SSL sertifikat i pogledati njegov properties. Većina običnih korisnika ovo neće ni koristiti, ali meni je, kao Windows administratoru, ovo vrlo važna opcija. Microsoft-e, popravi ovo 🙂

27

 

Od ovoga je patio i Internet Explorer, a vidim da se nastavlja i u Edge-u. Nikada mi neće biti jasno kako ne postoji niko u Microsoft-u, da otvori Google Chrome i vidi da desni klik na folder u Favorites Bar-u, između ostalog, omogućava da u taj folder bookmark-ujete stranu koju trenutno gledate. 🙂

28

Ovo je verovatno bag u test verziji, ali ga vredi pomenuti. Ukoliko gledate YouTube video, sve će biti okej dok ne minimizujete Edge. Čim to uradite, playback se pauzira – uradite restore, video nastavlja tamo gde je stao. 🙂

26

 

//EDIT:

Ipak je nemoguće setiti se svega u 3 ujutru. 🙂
Kao dodatak, proverio sam kako se Edge snalazi sa Java plugin-om, budući da se isti koristi u servisima državne uprave…

S obzirom da je ovih dana aktuelno elektronsko podnošenje poreskih bilansa, za test sam odabrao portal e-Porezi:
Screen Shot 06-27-15 at 11.51 AM

 

Plug-in se nije učitao, pa sam rešio da proverim da li je sve instalirano kako treba:
Screen Shot 06-27-15 at 10.06 AM

Java sajt je Edge prepoznao kao Google Chrome pretraživač, koji se odrekao tehnologije koja omogućava upotrebu plugin-ova. Ista je stvar i sa Edge browser-om, Microsoft je rešio da se odrekne legacy koda u cilju poboljšanja sigurnosti i lakoće održavanja, te je u Edge browser-u potpuno ukinuo podršku za ActiveX i BHO.

Kako naša država forsira korišćenje Jave u svojim elektronskim servisima, rešio sam da proverim kakvo je stanje sa ostalim pretraživačima koje možete instalirati na Windows 10. Čitajte o tome u nekom od narednih nastavaka Windows 10 feljtona.

 

Toliko o šestom danu korišćenja Windows-a 10. Ukratko, Edge browser radi sasvim fino, mada Microsoft mora još dosta da poradi ako želi da ga korisnici Windows-a 10 zadrže kao default-ni browser. Postoji još jako puno prostora za poboljšanje i iskreno se nadam se da će neko iz Edge tima pročitati ovaj tekst dodati opcije koje mi trebaju, a nedostatke opraviti. Potpuno je očekivano da bagova ima, budući da su i browser i operativni sistem još uvek u test verziji.

Čitamo se već sutra, a vi slobodno u komentarima ostavite svoje predloge, pošto ima još vremena za testiranje.

Pozdrav, S 😉

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s